Hyppää sisältöön

Asunnottomuus ja päihderiippuvuus: Asunnottomien yö 2024 muistuttaa kodin merkityksestä toipumiselle

17.10.2024
Suomessa päihderiippuvuus on merkittävä kansansairaus, joka vaikuttaa monin tavoin ihmisten elämään. Asunnottomuus on yksi päihderiippuvuuden riskitekijöistä – monelle asunto on perusedellytys taustalla olevien ongelmien ratkaisemiseen. Asunnottomien yö 17. lokakuuta muistuttaa meitä siitä, kuinka kriittistä on tukea erityisesti niitä, joilla ei ole kotia, ja kuinka päihderiippuvuus liittyy kiinteästi asunnottomuuden ongelmaan.

Jaa

Päihderiippuvuus on Suomen suurin ja merkittävin kansansairaus, ja se oireilee elämän kaikilla osa-alueilla. Se on sairaus, joka vaatii hoitoa, eikä se ole tietoinen valinta. Riippuvuudelle on ominaista pakonomainen tarve käyttää päihteitä, ja riippuvuuden näkökulmasta päihteiden haitallisuusasteella ei ole suurta merkitystä – kaikki päihteet voivat johtaa vakaviin ongelmiin. Psyykkiset sairaudet ja päihderiippuvuus kietoutuvat usein yhteen, joten niiden hoito ja huomioiminen rinnakkain on äärimmäisen tärkeää. 

Miten asunnottomuus ja päihderiippuvuus liittyvät toisiinsa? 

Vuoden 2022 lopussa Suomessa oli 3 686 ihmistä ilman vakinaista asuntoa, joista noin 492 yöpyi rappukäytävissä, ulkona tai ensisuojissa. Nuoria, alle 25-vuotiaita asunnottomia oli Suomessa jopa 819. Asunnottomuus koskee erityisesti pääkaupunkiseutua, missä suurin osa asunnottomista elää. Suomen hallituksen tavoite on poistaa asunnottomuus vuoteen 2027 mennessä, mutta tähän pääseminen edellyttää konkreettisia toimia erityisesti päihderiippuvaisten osalta. 

Asunto on monelle päihderiippuvaiselle elintärkeä lähtökohta, jonka puuttuminen vaikeuttaa merkittävästi mahdollisuuksia toipua ja rakentaa parempaa elämää. Oman asunnon saaminen on perusoikeus, eikä sen pitäisi olla riippuvainen siitä, että ihminen ensin ratkaisee muita ongelmiaan, kuten päihderiippuvuutta. 

Suuntana parempi arki – yhteisöllisyyden voima 

Attendon päihderiippuvaisten asumispalvelut on suunnattu henkilöille, jotka eivät tarvitse laitoshoitoa, mutta eivät myöskään kykene elämään täysin itsenäisesti. Kaiken toiminnan lähtökohtana on ajatus paremmasta arjesta, jossa annetaan tilaa myös unelmille ja yksilöllisille tavoitteille. 

Yhteisöllisyys on keskeinen voimavara. Päivittäinen elämä voi sisältää elämäntaitojen opettelua, kuten siivousta ja ravitsemukseen liittyviä asioita, ja asukkaita kannustetaan löytämään mielekästä tekemistä. Asukkailla on unelmia, kuten työelämään palaaminen tai itsenäisempi asuminen. Yhteisön tarjoama tuki ja yhdessä tekeminen auttavat rakentamaan arkea, jossa myös päihderiippuvuuden tuomat haasteet otetaan huomioon, mutta niitä ei nähdä esteinä hyvälle elämälle. 

Toipuminen on aina polku  

Attendolla riippuvuus- ja mielenterveyspalveluissa toipumisorientaatiolähtöinen työote takaa sen, että ihminen nähdään kokonaisuutena ja hänen ongelmiinsa ja tarpeisiinsa pyritään vastaamaan. Tärkeää onkin ymmärtää, että hyvä elämä on mahdollista oireista ja sairauksista huolimatta. 

Toipuminen ei ole yksittäinen päämäärä, vaan jatkuva prosessi, jossa suunta on aina kohti parempaa. Tämä tarkoittaa, että asukasta tuetaan kaikissa elämänvaiheissa, ja heidän kanssaan luodaan yhdessä turvallisempi ja vakaampi pohja elämälle. Tämä on erityisen tärkeää asunnottomille päihderiippuvaisille, joille turvallinen koti on lähtökohta kohti parempaa tulevaisuutta. 

Asunnottomien yönä on tärkeää muistaa, että ilman kotia on vaikea löytää pysyvää toipumisen polkua. Jokainen ansaitsee mahdollisuuden parempaan elämään, ja se alkaa kodin tarjoamasta turvasta. 

Tutustu tarkemmin Attendon mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Tarjoamme palveluita myös alaikäisille, nämä löytyvät Aalto-nimellä.