Hyppää sisältöön

Blogi: Jokaisella tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus ottaa askelia oikeaan suuntaan

6.6.2023
Me suomalaiset tahdomme pitää kaikista huolta, lisätä mielenterveyspalveluita ja vahvistaa kaikkien osallisuutta yhteiskuntaan, mutta ajatuksemme saattavat muuttua, kun asia konkretisoituu omaan naapurustoomme. Siksi tarvitsemme lisää keskustelua ja ymmärrystä mielenterveys- ja päihdekuntoutuksen arjesta, kirjoittaa Attendon mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Teemu Peltomäki.

Jaa

Keitin aamulla kahvit ja söin aamiaista keittiössäni. Aamulenkille lähtiessäni morjestin naapuria. Tavallinen aamu.

Minulle tuo on tavanomaista, mutta monelle asunnottomalle vain haave. Kaduilla, kaverien sohvilla ja väliaikaisessa majoituksessa asuu Suomessakin edelleen tuhansia ihmisiä. Sieltä on vaikea ponnistaa vaikkapa kohti päihteetöntä elämää. Lisäksi mielenterveys- tai päihdeongelmat saattavat aiheuttaa ihmisessä häpeän tunnetta, joka vaikeuttaa entisestään avun hakemista.

Olemme Attendolla viime aikoina kohdanneet paljon kansalaisten huolia ja pelkoja uusia naapureitaan kohtaan. Nämä naapurit ovat pudonneet jossain elämänsä vaiheessa yhteiskunnan suojaverkon läpi, vaikka sellaista ei periaatteessa Suomessa pitäisi tapahtua.

Kun naapuriin on muuttamassa mielenterveys- tai päihdekuntoutuja, vammainen henkilö tai vaikkapa turvapaikanhakija, saattaa alueella asuvien ihmisten mieliin hiipiä epämukavia tunteita. Tilanne on uusi ja uudet naapurit ehkä pelottavat tai aiheuttavat epämääräistä uhkan tunnetta. Myös oman asunnon arvon laskeminen saattaa huolettaa, mutta siitä ei haluta ääneen puhua. Nämä tunteet ovat kokijalleen totta, eikä niitä tule väheksyä.

Nykyaika synnyttää ja vahvistaa vastakkainasettelua. Maailmassa on viime vuosina tapahtunut paljon asioita, jotka ovat järkyttäneet perusturvallisuutta. Sellaiseen pohjaan on helppoa alkaa kylvää lisää epäluottamusta ja vaaran tunnetta. Kaikki erilainen ja tuntematon pelottaa, mikä on ymmärrettävää. Vaikka me suomalaiset tahdomme pitää kaikista huolta, lisätä mielenterveyspalveluita ja vahvistaa kaikkien osallisuutta yhteiskuntaan, ajatuksemme saattavat muuttua, kun nämä konkretisoituvat naapurustoon muuttavan ihmisen muodossa.

Olisi helppoa alkaa moittia alueella asuvia ihmisiä syrjivistä ajatuksista. Me Attendolla haluamme kuitenkin yhdistää ihmisiä ja lisätä ymmärrystä keskustelemalla. Haluamme, että kaikkia ihmisiä kohdellaan ihmisenä, ei tämän diagnoosina tai historiana.

Haluamme, että jokaisella on yhdenvertainen mahdollisuus ottaa askelia oikeaan suuntaan niin halutessaan. Tarjoamme asunnon, tuen, hoitoa ja mahdollisuuden elää sellaista ihan tavallista elämää, jota sinä ja minä kenties jo elämme. Jokainen meistä haluaa kuulua johonkin. Tulla tervehdityksi rappukäytävässä tai kylänraitilla. Katsotuksi silmiin.

Tähän tarvitsemme tasa-arvoista keskustelua ja kohtaamisia ihmisten kesken. Lupaamme, että jatkossa huolehdimme entistä paremmin vuorovaikutuksesta Attendo-kotien lähialueella asuvien ihmisten kanssa. Kutsumme tutustumaan meihin ja suunnitelmiimme. Kerromme työstämme ja palveluistamme avoimesti. Kutsumme käymään yhteisissä tiloissamme ja kenties vierailulle uusien naapurien asuntoihin – jos he itse niin haluavat. Kyseessä on heidän kotinsa, jossa he ovat isäntiä ja emäntiä. Koti, jonka oven saa lukkoon niin halutessaan. Koti, jonka ansiosta ei enää tarvitse miettiä, missä seuraavan yön nukkuu ja mitä yön aikana kenties tapahtuu.

Teemu Peltomäki

liiketoimintajohtaja, mielenterveys- ja päihdepalvelut

Attendo Suomi

FAKTA: Suomessa on systemaattisen työn ansiosta onnistuttu vähentämään asunnottomuutta enemmän kuin missään muussa EU-maassa. Asunto on ihmis- ja perusoikeus, joka kuuluu jokaiselle elämäntilanteesta tai taustasta huolimatta. Ihmiset, jotka eniten apua ja tukea tarvitsevat, saattavat päätyä tilanteeseen, jossa saavat niitä kaikkein heikoimmin. Jos asunnon saamisen edellytys on esimerkiksi päihteidenkäytön lopettaminen, kiipeäminen takaisin aktiiviseksi yhteiskunnan jäseneksi voi olla lähes mahdotonta.