- Arkisto
- Artikkelit ja blogit
- Hoiva-avustaja pelaa lautapelejä, juttelee menneistä ja auttaa sukat jalasta
Hoiva-avustaja pelaa lautapelejä, juttelee menneistä ja auttaa sukat jalasta
Jaa
Milloin markka vaihtui euroksi? Mikä on Suomen pääkaupunki? Muistipelikorttien kysymykset kutkuttelevat mukavasti muistihermoja, kun hoiva-avustajaopiskelija Warangkana Kulwong pelaa peliä hoivakodin iäkkäiden asukkaiden kanssa. Muistipelin ohessa Warangkana jutustelee pelikavereiden kanssa eletystä elämästä.
– Monella asukkaalla on muistisairaus. He puhuvat, millaista elämä oli nuorena ja mitä työkokemusta heillä on. He kertovat, milloin menivät naimisiin ja montako lasta on. Monet samat asiat toistuvat joka päivä. He eivät unohda kokonaan, keitä he ovat, Warangkana kertoo.
Warangkana aloitti hoiva-avustajan opinnot lokakuussa 2021 Careeriassa. Hoiva-avustajan koulutus ja työ kiinnostaa, sillä hän haluaa työn, jossa voi auttaa muita. Kokemuksia hoiva-avustajan tehtävistä Warangkana on saanut työelämässä oppimisen jaksoilla. Warangkana suoritti koulutuksen ensimmäisen työelämäjakson Attendo Varistossa Vantaalla.
Hoiva-avustajan työ on läsnäoloa asukkaille
Warangkanan harjoittelujaksolla työpäivään kuului esimerkiksi lauluhetkiä, ulkoilua ja peseytymisessä ja hygienian hoidossa avustamista.
– Viemme asukkaita kävelylenkille ottamaan raitista ilmaa. Moni liikkuu rollaattorin kanssa. Usein mukana on myös pyörätuoli varmuuden vuoksi. Asukkaan toimintakyky voi olla sellainen, ettei ennalta tiedä, jaksaako asukas kävellä, Warangkana sanoo.
28-vuotias Warangkana kertoo, että hoiva-ala alkoi kiinnostaa häntä varsinkin sen jälkeen, kun oma isäpuoli sairastui vakavasti ja hän näki läheltä tämän haurastumisen. Thaimaalaislähtöinen Warangkana näkee hoiva-avustajana toimimisen myös mahdollisuutena parantaa suomen kielen taitoaan.
– Työskentelin aiemmin Finnairilla cateringissä ja pakkaamossa. Se oli yksitoikkoista, ja suuri osa työkavereista oli ulkomaalaisia, joiden suomen kielen taito oli huono. Haluan oppia parempaa suomea. Hoiva-alalla on myös varma työpaikka, hän sanoo.
Työpaikkaohjaaja auttaa ja tukee hoiva-avustajaharjoittelijaa
Warangkana saa työharjoittelussa monipuolisesti tukea työpaikkaohjaajalta.
– Ohjaaja neuvoo tosi hyvin. Hän kertoo, mitä apuvälineitä on ja miten niitä käytetään, millaisia asiakkaat ovat ja tarvitsevatko he paljon apua.
Muistisairauteen sairastuneen käytös voi joskus olla yllättävää ja arvaamatonta, aggressiivistakin. Näissä tilanteissa Warangkana on oppinut ottamaan rauhallisesti.
– Esimerkiksi jos olen ottamassa tukisukkia pois, asukas saattaa tiuskaista, että älä koske! Silloin olen vähän aikaa hiljaa ja odottelen rauhallisesti. Yhtäkkiä hänen mieli muuttuukin, ja hän haluaa että otan sukat pois, kyselee, mikä minun nimeni on ja nauraa.
Hoiva-avustajan työnkuva hoivakodissa |
Hoivakodit ovat moniammatillisia työyhteisöjä, joissa työskentelee ihmisiä erilaisilla tehtävänimikkeillä ja koulutustaustoilla. Hoiva-avustajan työ voi sisältää asukkaiden avustamista päivittäisissä toiminnoissa, kuten ruokailussa, peseytymisessä, pukeutumisessa, siivoamisessa ja monenlaisten asioiden ja kodin hoitamisessa. Hoiva-avustaja tukee asiakkaita toimintakyvyn ylläpitämisessä esimerkiksi ulkoilu- ja keskusteluseurana ja toteuttaa yhdessä työryhmän kanssa liikunta-, askartelu-, musiikki- tai pelitoimintaa. Hoiva-avustajan työtehtäviin kuuluu usein sekä välitöntä asiakastyötä että välillisiä tukitöitä, kuten ateriahuollon tehtäviä. Hoiva-avustajat ovat yksi niistä osaajaryhmistä, jotka voivat vanhuspalvelulain mukaan tehdä henkilöstömitoitukseen laskettavaa välitöntä asiakastyötä. Muita ovat muun muassa hoitoapulaiset, kotihoitajat, viriketoiminnan ohjaajat, kuntoutuksen ohjaajat, lähihoitajat, geronomit ja sairaanhoitajat. Hoiva-avustajilla ei ole lääkehoidon vastuita eivätkä he voi työskennellä yksin työvuorossa. |
Millainen on hoiva-avustajan koulutus? |
Hoiva-avustajan koulutus kestää noin vuoden. Koulutukseen sisältyy teoriaopintoja, harjoittelujaksoja ja oppimistehtäviä. Koulutukseen sisältyy kaksi tutkinnon osaa lähihoitajan tutkinnosta. Koulutus ei tähtää tutkintoon, mutta sen jälkeen voi jatkaa lähihoitajaopintoihin. Hoiva-avustajan koulutus on tie hoiva-alan avustaviin tehtäviin. Koulutusta tarjoavat monet oppilaitokset ja sen sisältö suunnitellaan usein tiiviissä yhteistyössä työnantajien kanssa. Hoiva-avustajan koulutuksella voit työskennellä esimerkiksi ikäihmisten tai vammaisten parissa hoivakodeissa tai osana kotihoidon tiimiä. Lähde: koulutus.fi |