Hyppää sisältöön

Seura-lehden reportaasi: "Hoivakodin huono ilmapiiri ja hoitajapula kääntyivät ikäihmisen kokoiseksi onnelaksi"

22.2.2023
Seura-lehti vieraili vanhusten hoivakodissa pienellä pohjoisella paikkakunnalla. Sallan Attendo Hopeaharjussa toimintaa on enemmän ja kiirettä vähemmän kuin ennen, vaikea hoitajakatokin on mennyt murhe, samoin työpaikan ilmapiiriongelmat on selätetty ja henkilökunta viihtyy. Miten tässä kaikessa onnistuttiin?

Jaa

Attendo Hopeaharjussa vanhukset elävät toimeliasta arkea: käyvät ulkoilemassa, museossa, puistoretkillä ja pitsalla, leipovat ja laulavat. Toimintaa on enemmän kuin ennen, mutta kiirettä vähemmän. Koko Suomea raastava hoitajakatokin on mennyt murhe, samoin työpaikan ilmapiiriongelmat on selätetty ja henkilökunta viihtyy.

Miten tässä kaikessa on onnistuttu?

”Raha on tehokas houkutin, kun työntekijöitä tarvitaan. Mutta siihen, että hoivakodista tehdään paikka, josta lähdetään vaikka mummojen kanssa kylille luuhaamaan, vaaditaan paitsi päivittäisen työn uudenlaista suunnittelua myös isoa muutosta hoitokulttuurissa ja asenteissa”, Seura-lehti kirjoittaa.

Lue Seuran reportaasi Sallasta Attendo Hopeaharjusta ja kulttuurimuutoksesta: "Hoivakodin ilmapiiri muuttui tyystin: näin Hopeaharjusta tehtiin ihmisen kokoinen" (seura.fi)

Kuva: Kurkista Attendo Hopeaharjun Instagramista, miten muutos hoivakulttuurissa 
näkyy hoivakodin arjessa: @attendohopeaharju

Attendon muutosmatka

Aloitimme Attendolla välttämättömän kulttuurimuutoksen muutosmatkan muodossa yli kaksi vuotta sitten. Olemme käyttäneet tuhansia tunteja sitouttaviin keskusteluihin, oivalluttaviin valmennuksiin ja toimintamalliemme parantamiseen. ASKO- eli asiakaskokemukseen perustuvilla keskustelukartoilla harjoittelemme työyhteisöissä kohtaamistaitoja ja palautteen antamista sekä vastaanottamista. Kohtaamisten lisäksi vahvistamme puuttumisen kulttuuria ja korostamme 100 % vastuuta. Yhteinen kulttuurimuutos vaatii yhteisiä tekoja askel kerrallaan kohti yhteistä tavoitettamme: olla hoiva-alan arvostetuin ja halutuin yhtiö Suomessa. Kaiken tämän keskiössä on asukkaidemme hyvä, omannäköinen elämä ja laadukas hoiva.

Kulttuurimuutos on myös yksi vastauksemme sote-alan henkilöstöpulaan. Henkilöstöpulassa on mitoituksen, palkan, saatavuuden ja koulutuspaikkojen lisäksi kyse myös avoimesta vuorovaikutuksesta, paremmista johtamispalveluista, hyvästä työilmapiiristä ja kuulluksi tulemisen tunteesta.

Attendon muutosmatkasta voit lukea lisää muutosblogistamme.

Lue myös:

ASKO-valmentaja on kohtaamisen puolestapuhuja

Attendolaisten tyytyväisyys on edellytys onnistumisellemme