Hyppää sisältöön

”Sotesankari” Kari Bagge saa voimaa vanhustyön arjesta

14.1.2022
Kari Bagge, 34, aloittaa helmikuun alussa Attendolla työsuhdejohtajana. Bagge on työskennellyt monipuolisissa tehtävissä sote-alalla, viimeksi työntekijäliitto JHL:n järjestöjohtajana. Karilla on useita koulutuksia; hänellä on lähihoitajan, yhteiskuntatieteiden maisterin, sosionomin (AMK), koulutetun työnohjaajan ja ammatillisen opettajan tutkinnot.

Jaa

Bagge on toiminut monissa kehitys-, koulutus- ja hallintotöissä ja tehnyt niiden ohella myös lähihoitajan työtä. Edellisessä työyhteisössä häntä kutsuttiin ”sotesankariksi”, kun kokemusta löytyy sotealan työlainsäädännön erityiskysymyksistä käytännön lähihoitajan tehtäviin. 

Työkaverina Bagge innostuu yhdessä tekemisestä ja hyvästä duunifiiliksestä. Kun työ on niin iso osa elämää, on sen syytä olla myös mukavaa ja hauskaa. 

– Haluan ylläpitää tällaista ideologiaa, että huumori huoltaa sydäntä. On tärkeää, että töissä saa olla kivaa eikä aina tarvitse tehdä hampaat irvessä, Bagge sanoo.

Vapaa-ajalla Bagge matkustelee ja suurkuluttaa kulttuuripalveluja. Hän tykkää kiertää Kreikan saaristoa ja on kesälenkkeilijä. 

Kysymykseen mikä on mottosi, Kari vastaa olevansa ihminen, joka elää täysillä.

– Olen vähän sellainen ihminen, että pitää elää kuin viimeistä päivää.  Ei pidä säästellä: kun tekee, niin tekee kunnolla tai ei ollenkaan. Ja kun juhlitaan, niin juhlitaan kunnolla.

Vanhustyö on aina vetänyt Baggea puoleensa.

– Olen aina tykännyt tehdä töitä vanhusten parissa. Koen sen mielekkääksi ja voimaannuttavaksi. Kaikki työ on toki tärkeää, mutta vanhustyössä saa lisäksi kokemuksen siitä, että saa olla osa toisen ihmisen arkea ja elämää. Uskon, että sama asia pätee vammaisten henkilöiden, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ja lastensuojelun arkeen. On merkityksellistä saada olla rikastuttamassa toisten ihmisten arkea omalla tekemisellään ja välittämällään läheisyydellä.

Bagge on työskennellyt viimeiset neljä vuotta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ssä. Hänellä on työkokemusta myös lähihoitajien liitto Superista, palvelukodin johtajan työstä Mehiläisellä sekä sosiaalipalvelujen esimiestehtävistä Med Groupilla.

JHL:llä Bagge teki kehittämis- ja koulutustyötä toimiessaan työehtosopimusneuvottelijana ja järjestöjohtajana työehtojen ja työlainsäädännön parissa sekä ammatillista edunvalvontaa. Työhön liittyi paljon asiantuntijatehtäviä, kuten vanhuspalvelulain ensimmäisen  vaiheen valmisteluyhteistyötä Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmissä. Hän oli jäsenenä myös sotealan henkilöstön saatavuutta pohtivassa STM:n työryhmässä.

Työsuhdeasioihin liittyy paljon uusia ja yllättäviä tilanteita, joihin ei aina löydy ratkaisuja sääntökirjoista. Näistä tilanteista Bagge kertoo oppineensa paljon edellisellä työnantajalla.

– Senkin opin, että pääsääntöisesti työsuhdeasiat hoituvat ongelmitta. Mutta sitten kun ongelmia on, ne voivatkin olla aika massiivisia. Tyypillisimmät ongelmat liittyvät palkkauksen toteutumiseen, työaikasijoitteluun, työaikalain noudattamiseen, työaikoihin liittyvään paikalliseen sopimiseen ja niin edelleen. On sanottava, että monesti tilanne voi olla sekava niin työntekijän kuin työnantajan näkökulmasta. Tilanteen selvittäminen vaatii tolkkua ja asiantuntijuutta.

Attendolla Baggen tehtävänä on tukea esihenkilöitä arjen johtamistyössä ja kehittää isoa kokonaisuutta, joka pitää sisällään muun muassa työsuhteet, työlainsäädännön ja työsuojelun. Lopullinen tehtävänkuva muotoutuu työn edetessä. 

– Se vyyhti on niin valtava, että yksittäinen johtaja ei aina välttämättä pärjää yksin ilman jatkuvaa tukea ja osaamisen kehittämistä. En usko, että esimerkiksi virheitä tehdään tämänkokoisissa yrityksissä tahallaan, vaan koska niiden ehkäisemiseen ei ole ollut tarjolla ennakoivasti tarpeeksi tukea.

Bagge toteaa, että laadun kehittämiseen tulee sisältyä myös työsuhteiden laatu.

– Ajattelen, että parhaaseen lopputulokseen päästään, kun meillä on hyvinvoivat, motivoituneet työntekijät. Jotta asukkaat voivat voida hyvin, on työntekijöiden voitava hyvin. Se edellyttää, ettei heidän työsuhdeasioissaan ole moitteen sijaa.

Bagge on työskennellyt uransa aikana erilaisille työnantajille. Nyt hän siirtyy työntekijäliitosta yritystyönantajan puolelle. Mitä ajatuksia siitä? 

– En näe tätä joko- tai -kysymyksenä. Tässä rakennetaan hyvää yhteiskuntaa, teki sitä millä puolella hyvänsä. Nyt koen, että pääsen lähemmäs käytäntöä ja konkretiaa, enemmänkin tekemään sitä talonrakentamista, eikä pelkästään isoa kuvaa. Siksi olen tehnyt edelleen myös lähihoitajan töitä: kaipaan konkretiaa ja sitä, että pääsen tekemään omilla käsillä hyvää. Nyt olen työskennellyt pitkän pätkän hallinnon parissa, missä asiat etenevät hitaasti. Minun on nyt aika siirtyä lähemmäs tekijäkaartia.

Miksi halusit tulla töihin juuri Attendolle? 

– Olen edellisessä työssäni nähnyt koko sotealan yritysten kirjon. Attendo on onnistunut näkymään ulospäin vahvasti positiivisesti. On tullut vahvasti näkyväksi, että Attendolla tehdään muutosmatkaa tositarkoituksella eikä vain paperilla prosesseina. Näen, että tuo on sellainen juna, johon kannattaa mennä kyytiin, koska nyt ollaan hyvässä tekemisen meiningissä ja vauhdissa. Minua on ilahduttanut muutosmatkassa esimerkiksi se, että siinä ollaan rehellisiä. Sanotaan brutaalin suorasti se, että missä on oltu. Ja että eihän se kerralla kuntoon tule, mutta että koko ajan tehdään töitä sen eteen.