- Arkisto
- Artikkelit ja blogit
- Miten koti näkyy arjessamme?
Miten koti näkyy arjessamme?
Jaa
Attendo-kodin pitää tuntua kodilta, ei laitokselta. Meillä on Suomessa yli 400 kotia, joissa tarjoamme hoivaa ja asumispalveluita ikäihmisille, kehitysvammaisille, vammautuneille, päihde- ja mielenterveyskuntoutujille sekä lastensuojelun ja terapian tarpeessa oleville. Kodin tuttuus voi syntyä monesta pienestäkin asiasta: tuoreen kahvin tuoksusta, tutuista tavaroista, omasta tuolista ikkunan ääressä. Siitä, että saa syödä suklaata aamulla, jos siltä tuntuu. Tai siitä, että joku muistaa, kuinka paljon pidät vanhoista kotimaisista elokuvista tiistai-iltaisin tai karaoken laulamisesta keskiviikkoisin.
”Mä oon oma itseni täällä. Teen just sitä, mitä katson, että pitää tehdä.”
Lasse, asukas vammautuneiden kodissa
Kodin tunne vaatii läsnäoloa ja ymmärrystä
Koti syntyy myös ihmissuhteista. Siitä, että tervehditään, kysytään kuulumiset, muistetaan syntymäpäivät ja jaetaan ilon hetket. Ja kun on vaikeaa, ollaan läsnä. Tällainen koti on meidän tavoitteemme, mutta tiedostamme, että meillä on vielä tehtävää sen saavuttamiseksi.
Hoivatyö on tiimityötä, johon tarvitaan myös läheisiä mukaan. Monet asukkaidemme tarpeista kietoutuvat läheisten tukeen ja yhteyteen. Yhteistyö läheisten kanssa onkin äärimmäisen tärkeää. Joskus eri näkemykset voivat tuoda haasteita arkeen, mutta avoin vuorovaikutus auttaa löytämään yhteisen sävelen. Arjen tähtihetket syntyvätkin silloin, kun kodeissa ollaan aidosti läsnä ja toimitaan tilanteen vaatimalla tavalla. Esimerkiksi ikäihmisten Attendo-kodissa jokainen päivä tuo mukanaan erilaisia tarpeita, ja monella asukkaallamme on muistisairaus, joka vaikuttaa heidän elämäänsä monin tavoin.
“Tämä on semmoinen turvapaikka. Seuraa on ja hoitajat ovat ystävällisiä.”
Impi, asukas ikäihmisten kodissa
Muistisairaus ei tarkoita pelkästään asioiden unohtelua, vaan myös toimintakyvyn muutoksia. Tämä näkyy arjessa hyvin yksilöllisesti: yksi asukas voi herätä ja luulla olevansa ulkomailla lomamatkalla, toinen voi muistella olleensa juhlissa koko yön. Joku kaipaa edesmennyttä puolisoaan tai kieltäytyy lääkkeistä, koska uskoo niiden kuuluvan naapurilleen. Juuri tämänlaiset hetket vaativat herkkyyttä, kärsivällisyyttä ja sydämellistä läsnäoloa.
Näistä asioista syntyy hyvä koti
Joillekin asukkaillemme Attendo-koti on väliaikainen paikka matkalla pysyvämpään. Monelle taas olemme koko elämän viimeinen koti. Siksi jokaisella päivällä on väliä ja jokaisella kohtaamisella merkitys. Meidän tehtävämme on varmistaa, että kukaan ei jää yksin, vaan saa elää elämäänsä omilla ehdoillaan. Tämä näkyy siinä, miten kohtelemme toisiamme: toimimme kuin olisimme vierailulla asukkaan kodissa – emme päinvastoin.
“Nukun pitkään ja kun herään yhdentoista aikaan, niin sitten onkin jo lounas. Mun mielestä on tosi kiva, että saa elää omassa rytmissä eikä ole liian tarkkaa aikataulua.”
Pipsa, mielenterveyskuntoutujien Attendo-kodista
Hyvä koti rakentuu seuraavista asioista
- Omannäköinen elämä – mahdollisuus valita, osallistua ja vaikuttaa. Monille asukkaille ovat tärkeitä nimenomaan omat vaatteet ja tavarat, kuten taulut ja julisteet.
- Turvallisuus ja huolenpito – lämmin ja mukava olo, apu lähellä ja arki sujuu levollisesti. Mahdollisesti elämän loppuun asti.
- Yhteisöllisyys – yhdessä tekemistä, juhlia, kahvihetkiä ja tuttuja kasvoja.
- Ympäristö, jossa viihtyy – kodikas sisustus, oma huone ja muistot ympärillä.
- Ravinto ja rytmi – ruokaa, joka maistuu ja jota odottaa. Päivän rytmi, joka kunnioittaa yksilöllisiä tarpeita.
- Läheisten vierailut ilman erillistä vierailuaikaa. Tämä tekee kodista kodin.
Yhdessä muutosten keskellä
Hoiva-ala elää jatkuvassa muutoksessa, ja me Attendolla olemme sitoutuneet olemaan näiden muutosten suunnan näyttäjä ja esimerkki muille. Olemme ylpeitä työstämme ja haluamme olla tekemässä positiivista muutosta. Tämä tarkoittaa sitä, että toimimme kumppanina hyvinvointialueille ja läheisille, mutta ennen kaikkea asukkaamme ovat kaiken keskiössä.
Unelmamme, olla koti, on enemmän kuin kaunis ajatus – se on ohjenuora, joka ohjaa kaikkea toimintaamme. Jokaisen attendolaisen tehtävä on miettiä, miten hän voi omalla työllään tehdä tästä unelmasta totta. Matkamme kohti tätä tavoitetta jatkuu, ja haluamme ottaa läheiset ja yhteistyökumppanit mukaan tekemään tästä totta.