- Arkisto
- Artikkelit ja blogit
- Päihdekuntoutujiin tulee panostaa
Päihdekuntoutujiin tulee panostaa
Jaa
Tässä kuvassa oinen käsi on minun ja toinen käsi 42-vuotiaan Attendon päihdekuntoutujan, jonka kohtasin asumispalveluyksikössämme. Meissä oli paljon samaa, kuten molempien saama rakastava kotikasvatus ja molempien kirjahyllyä koristaisi ala-asteella saatu Hymypoika-patsas, mikäli se olisi elämän tyrskyistä ehjänä säilynyt.
Päihdekuntoutujamme oli nuorena innokas ja taitava nyrkkeilijä. Innokkuus nyrkkeilyä kohtaan syntyi koulukiusaamisen myötä, hän halusi oppia puolustamaan itseään kun koulussa toistuva fyysinen väkivalta alkoi ahdistaa.
8-vuotiaana hän näki isänsä sairauskohtauksen ja isä kuoli sairaalaan kaksi päivää myöhemmin. Traumaattinen kokemus, koulukiusaaminen ja neljännellä luokalla todettu tarkkaavaisuushäiriö saattelivat häntä kohti ensimmäistä päihdekokeilua. Ensin tuli alkoholi, sen jälkeen kannabis ja myöhemmin amfetamiini ja muut päihteet. Päihteet tarjosivat mahdollisuuden paeta huonoa oloa ja ahdistusta. Päihteiden vaikutuksen alaisena tehnyt huonot ratkaisut johtivat tuomioihin ja vankilareissuun.
Päihdekuntoutuja ei ole pohjasakkaa
Tämä 42-vuotias päihdekuntoutuja kertoi, kuinka koki yhteiskunnan ajattelevan hänen olevan "yhteiskunnan pohjasakkaa" - samaa pohjasakkaa kuten muutkin kuusitoista samassa yksikössä asuvaa päihdekuntoutujaa. Hän kuitenkin puhui muista päihdekuntoutujista rakkaina ystävinään ja oli äärimmäisen onnellinen kun naapurihuoneen ystävä kotiutui sairaalareissulta, jolle ystävä päätyi päihdekäytön vuoksi lääkärihelikopterin saattelemana.
Me olemme kaikki ihan saman arvoisia. Meillä kaikilla on oikeus inhimilliseen elämään ja oikeus tulla kohdatuksi sellaisena kuin olemme. Kaikilla asiat eivät ole ihan yhtä hyvin kuin tänään kohtaamallani 42-vuotiaalla päihdekuntoutujalla. Hyvinvointiyhteiskunnan tulee pitää huolta omistaan eikä päihteidenkäyttäjiä voida rajata palveluiden ulkopuolelle. Päihdekuntoutujiin ja ehkäisevään päihdetyöhön tulee panostaa.
"Elämässä ja nyrkkeilyssä pitää olla herkkä ja avoin." Nämä viisat sanat päihdekuntoutujamme lausui kun keskustelun päätteeksi paiskasimme kättä.
Ollaan herkkiä ja avoimia kaikille, sillä päästään yhdessä pitkälle.
Teemu Peltomäki
Kirjoittaja on Attendon mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluiden aluejohtaja.