Hyppää sisältöön

Suomi tarvitsee jatkossakin kansainvälisiä hoiva-alan osaajia – näin loimme muutosta Attendo Herajärvellä

28.3.2025
Suomen väestö ikääntyy, ja tulevaisuudessa tarvitsemme yhä enemmän osaajia pitääksemme huolta siitä, että jokainen ikäihminen saa tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut.

Jaa

Riittävän henkilöstömäärän varmistaminen tulee vaatimaan suomalaiselta yhteiskunnalta monenlaisia toimia, joista yksi on kansainvälisten osaajien houkuttelu Suomeen ja sote-alalle. Tulevaisuuden hoiva-ala on yhä monimuotoisempi ja sen menestys perustuu osaavaan ja sitoutuneeseen henkilöstöön - tulivatpa he sitten mistä tahansa. 

Kansainvälisen työvoiman rekrytointi tuo mukanaan valtavasti potentiaalia, mutta ajoittain myös haasteita, etenkin kielitaidon ja kotouttamisen osalta. Me Attendolla tiedostamme tämän. Aikaisemmin kerroimme Attendo Herajärven ikäihmisten hoivakodissa esiin nousseista epäkohdista. Herajärven haasteita oli aluehallintoviraston mukaan esimerkiksi johtamisessa, henkilöstörakenteessa, opiskelijoiden käytössä osana mitoitusta sekä siinä, että jokaisessa vuorossa olisi riittävä määrä suomen kieltä taitavia attendolaisia. Olimme rehellisiä tilanteesta ja tartuimme määrätietoisesti toimeen muutoksen aikaansaamiseksi. Alle vuosi myöhemmin tilanne Herajärvellä on parantunut merkittävästi.

Artikkelia varten haastattelimme Attendon aluepäällikkö Suvi Lammelaa ja Attendo Herajärven kodinjohtaja Anne Pihlavaa. He avaavat tarkemmin, millaisia konkreettisia askelia Attendo Herajärvellä on otettu, miten kielitaitoa ja kotoutumista on parannettu, ja kuinka toimenpiteet ovat vaikuttaneet koko työyhteisöön.

Mitkä olivat ensimmäiset konkreettiset askeleet muutoksen aikaansaamiseksi Herajärvellä?

 Ensimmäiset konkreettiset toimet olivat uuden johtajan rekrytointi ja tiimin esihenkilöiden määrän lisääminen. Lisäksi olemme palkanneet lisää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia vahvistamaan henkilöstöä. Järjestimme myös työyhteisövalmennusta, jonka toteutti ulkopuolinen asiantuntija. 

Millaisia haasteita ja onnistumisia on liittynyt kansainvälisten työntekijöiden kielitaidon ja osaamisen tukemiseen?

Olemme ottaneet kansainväliset työntekijät aktiivisesti osaksi työyhteisöämme ja tuemme heidän kielitaitonsa kehittämistä monin tavoin. Heille on nimetty työpaikkaohjaajat, ja perehdytys on perusteellinen.  Teemme tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja arvioimme kielitaitoa ja osaamista säännöllisesti kielitasotesteillä. Lisäksi hyödynnämme kuvakortteja, Word Dive -kielikurssilisenssejä ja ”Suomi sujuvaksi” -kielikursseja. Useat työntekijät ovat myös aloittaneet oppisopimuskoulutuksen lähihoitajaksi.

Kuinka Herajärven työilmapiiri on muuttunut näiden toimien myötä?

Työilmapiiri on parantunut merkittävästi. Koimme työyhteisövalmennuksen erittäin hyväksi ja tarpeelliseksi. Valmennus auttoi meitä purkamaan kertynyttä kuormitusta ja löytämään uusia ratkaisuja arjen haasteisiin. Olemme myös selkeyttäneet yhteiset pelisääntömme, joita noudatamme johdonmukaisesti. Johtajan päivittäinen läsnäolo työntekijöiden arjessa on saanut paljon positiivista palautetta henkilöstöltämme.

Mitkä ovat olleet tärkeimmät onnistumiset ja muutosten konkreettiset vaikutukset?

Suurimpia onnistumisiamme on, että henkilöstömme tuntee tulevansa kuulluksi. Otamme heidän huolensa vakavasti ja etsimme ratkaisuja yhdessä. Henkilöstövahvistukset ovat myös mahdollistaneet laadukkaamman ja perusteellisemman ohjauksen kansainvälisille työntekijöillemme.

Mikä on tärkeintä huomioida, jotta muutokset saadaan aidosti vietyä käytäntöön?

Epäkohdista puhuminen on jokaisen työntekijän, eikä niiden esiin tuomista saa estää pelko. Tärkeintä on käsitellä asiat avoimesti ja rohkeasti oman työporukan kesken. Havaitut epäkohdat tulee kertoa 100 % vastuun mukaisesti työkaverille, esihenkilölle tai tarvittaessa tämän esihenkilöille. Jotta muutokset voidaan toteuttaa käytännössä, on olennaista kuunnella työyhteisöä, olla läsnä ja tukea henkilöstöä sopeutumisessa. Esiin nousevat haasteet ratkaisemme aina yhdessä.  

Yhteistyön kautta hyviin tuloksiin 

Haluamme Attendolla olla luotettava ja yhteistyökyvystä tunnettu kumppani niin palveluitamme ostaville hyvinvointialueille kuin lupa- ja valvontaviranomaisillekin. Herajärven Attendo-kotien kehitys- ja muutostyötä valvonut Sisä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) ylitarkastaja Jaana Aarnio kommentoi tilannetta seuraavasti: 

Miten arvioit Attendon toimenpiteitä Herajärvellä AVI:n näkökulmasta – ovatko ne vastanneet viranomaisvaatimuksiin ja mitä kehitystä olette havainneet?

Attendo Herajärven henkilöstössä oli poikkeuksellisen paljon opiskelijoita, joista monilla ei ollut riittävää kielitaitoa tehtäviinsä. Tämä tarkoitti myös sitä, että hoivakodissa oli liian vähän sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Kielitaito nousi keskusteluun viime kesänä ja Herajärven osalta voidaan todeta, että tilanne on nyt hyvä. Yksikössä on sopiva määrä kansainvälisiä oppisopimusopiskelijoita ja muita kansainvälisiä opiskelijoita ei ole käytetty sijaisina, ellei heillä ole riittävää kielitaitoa. Haluaisin korostaa, että kansainväliset työntekijät ovat usein hyvin motivoituneita ja työskentelevät suurella sydämellä. Jokaisella työntekijällä on kuitenkin oikeus kehittää kielitaitoaan, jotta he voivat tutustua uuteen kulttuuriin, myös hoivakulttuuriin, ja elää täysin uudenlaista elämää. Herajärven hoitajat toivoivat, että yksi tai kaksi opiskelijaa tiimiä kohden olisi sopiva määrä, jolloin hoitajilla on aikaa ohjata heitä ja työskennellä yhdessä.

Aluehallintovirasto on arvioinut, että Attendo Herajärvellä on noudatettu viime kesänä annettua määräystä riittävällä tavalla. Erityisen ilahduttavaa oli, että jo viime elokuussa saatiin henkilöstöltä positiivista palautetta siitä, että kodin uusi johtaja on läsnä, kuuntelee työntekijöitä ja on tarttunut heidän kehittämisehdotuksiinsa.

Vuosien aikana olen havainnut, että johtamisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Erityisesti luottamuksen rakentaminen on avain hyvään johtamiseen. Kun tämä on kunnossa, henkilöstöllä on rohkeutta nostaa esille myös vaikeat asiat ja epäkohdatkin, sillä eihän kaikki voi aina sujua hyvin ja virheitäkin voi sattua. Poikkeamat on tärkeä kirjata ia tuoda esiin, sillä ne ovat myös omavalvonnan ja riskinhallinnan ydin. Hoivakodin johtaja luo ympäristöönsä hengen ja ilmapiirin. Attendo Herajärven johtaja Anne Pihlava on ammattitaitoinen, tarvittaessa tiukkakin, mutta lempeä asenne kantaa varmasti asukkaille saakka.