- Terapia
- Attendo Terapia Jyväskylä
- Kuinka palautua työn kuormittavuudesta vapaa-ajalla?
Kuinka palautua työn kuormittavuudesta vapaa-ajalla?
Jaa
Työn kokonaiskuormituksen vähentämisessä voidaan hyödyntää esimerkiksi DRAMMA-mallin ajattelua, joka edistää psykologista palautumista. Mallin mukaan palautuminen vaatii 6 eri kokemusta, jotka toteutuvat työpäivän jälkeen. (TTL 2020.) Alla listaan nämä kokemukset ja keinot siihen, miten saisit nämä osaksi sinun palautumistasi!
1. Työstä irrottautuminen (detachment) tarkoittaa kuinka osaat vapaa-ajalla ottaa etäisyyttä ja irtautua työstäsi. Esimerkiksi tulen töistä kotiin ja lähden koiran kanssa luontoon kävelemään ja ottamaan omaa aikaa. Toisena vaihtoehtona voi toimia, kun tulen kotiin katson sohvalla jotain todella hyvää sarjaa. Tärkeintä tässä kokemuksessa on, että pääsisit irti sen hetkisistä työn ajatuksista ja voisit maadoittua.
2. Rentoutuminen (relaxation). Kokemuksena kuulostaa yksinkertaiselta mutta tämän saavuttaminen työpäivän jälkeen voi vaatia aikaa ja juuri sinulle oikean rentoutumistavan löytämistä. Se voi olla esimerkiksi musiikin kuuntelu, jooga, meditointi tai vaikka kävelylenkki. Kokemuksen osalta olisi tärkeää, että tekeminen ei vaatisi ylimääräistä ponnistelua työpäivän jälkeen.
3. Autonomia eli omaehtoisuus (autonomy) tarkoittaa vaikuttamista asioihin mihin pystyt. Niin kiertävän fysioterapeutin työssä kuin avovastaanotolla päivät vaihtelevat, etkä mitenkään pysty vaikuttamaan kaikkeen tai menemään suunnitelman mukaisesti, aina on yllättäviä käänteitä. Lopulta sinun pitää myös joustaa ja tehdä kompromisseja. Kuitenkin DRAMMA-mallin autonomia kokemuksen ajatuksessa olisi tärkeää, että voit vaikuttaa ja tehdä asioita, jota itse haluat ilman ulkopuolisilta tulevia odotuksia tai toiveita. Eli vapaa-ajalla sinulla olisi lupa olla myös “itsesi herra”.
4. Taidon hallinta (mastery). Hallitsemme monia taitoja työpäivän aikana esimerkiksi käyntien perusteellinen kirjaus, toimintakykykartoituksien tekeminen ja ryhmänohjaus. Taidon hallinnan näkökulmasta tavoitteena on opetella tai hioa jonkin työn ulkopuolelta olevan taito. Esimerkiksi omalla kohdallani taidon hallinta näkyy eri urheilulajien harrastamisena, mutta jos haluaisi vielä kauemmas tätä ajatusta omasta työstäni voisin hioa piirtämistaitojani.
5. Merkityksellisyys (meaning). Luo itsellesi merkityksellinen arki eli tee vapaa-ajalla asioita mistä sinä pidät ja mitkä ovat sinulle merkityksellisiä. Kotona ajan ottaminen perheelle, eläinten kanssa touhuaminen tai vapaaehtoistyö, ovat kaikki hyviä keinoja luomaan merkityksellisyyttä arkeen.
6. Yhteenkuuluvuus (affiliation). Työn kautta olemme paljon ja tiiviisti tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Kuitenkin nämä ovat liittyen työasioihin eikä niinkään vapaa-ajan kommelluksiin. Työn sosiaalisuudesta huolimatta olisi hyvä ylläpitää itsellesi tärkeitä ihmissuhteita, jotka tuottavat sinulle iloa. Tässä kokemuksessa on tärkeää olla unohtamatta omaa sosiaalista kuormaa, välillä on hyvä ottaa myös omaa tilaa.
Työn kuormittavuutta olisi hyvä pohtia tasaisin väliajoin, jotta työhösi voidaan luoda vähemmän kuormittavia työskentelytapoja. Kun huomaat työkuormituksesi lisääntyneen, olisi hyvä kääntyä esimiehen ja tiimisi puoleen ja yhdessä löytää hyviä ratkaisuja sinun työhyvinvointisi ylläpitämiseksi!
Kirjoittanut: Fysioterapeutti Janita Karppinen
Lähteet:
Työterveyslaitot. Psykologinen palautuminen työstä - nämä kuusi kokemusta edistävät sitä. 2020. Psykologinen palautuminen työstä – nämä kuusi kokemusta edistävät sitä | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Hälsa.fi. Attendo Terapiapalveluiden -kehittämispäivän osallistava luento. 2023
Sateenvarjo-, maalaus- ja palapelikuva: Pixabay.com