Hyppää sisältöön

Vireysviikko - mikä se on?

31.3.2025
Tällä viikolla vietetään vireysviikkoa! Vireysviikon ideana on kiinnittää huomiota vireystilojen tunnistamiseen ja pitkäaikaisen hyvinvoinnin saavuttamiseen. Tekstin on kirjoittanut fysioterapiaharjoittelijamme Fanny Järvelä.

Jaa

Vireystilamme vaihtelee luonnollisesti päivän aikana. Vuorokauteen sisältyy unta, vaihtelevia vireystiloja, toimintaa ja siitä palautumista. (Suomen Unettomat ry, 2024.) Uni, liikkuminen, tauotus ja ravinto vaikuttavat kaikki merkittävästi päivittäiseen vireyteemme. Jotta pystymme aidosti keskittymään ja syventymään siihen mitä teemme, tarvitsemme oikeanlaisen vireystilan. Liian matala vireystila heikentää tarkkaavaisuutta ja hidastaa työskentelyä, ja vastaavasti liian korkea vireystila vaikeuttaa keskittymistä ja saa aikaan virheitä. (Terveyskylä.fi, 2021.)

Suomen Unettomat ry on listannut kolme helppoa keinoa optimaalisen vireystilan saavuttamiseksi – tietoinen hengittäminen, kehon käyttäminen ja aistien yhdistäminen. Tietoinen hengittäminen voi olla esimerkiksi sitä, että kiinnittää huomiota hengitykseen, pyrkii tarvittaessa rauhoittamaan sitä pitkillä uloshengityksillä. Kehon käyttäminen voi tarkoittaa ihan vaikka pientä kävelylenkkiä tai taukojumppaa kesken työskentelyn. Aistien yhdistäminen voi olla kirjoittamista, soittamista, tenniksen peluuta tai mitä vaan eri aistijärjestelmiä yhdistävää tekemistä. (Suomen Unettomat ry, 2024.)

 

Kehon rooli vireystilan säätelyssä onkin hyvin keskeinen. Liike, hengitys ja kehon asento vaikuttavat hermostoomme, ja sitä kautta vireyteemme. Esimerkiksi istumisen tauottaminen edistää verenkiertoa, vähentää selkävaivoja ja nostaa vireyttä. Hengittäminen on myös paljon helpompaa suorassa kuin kumarassa istuen, kun keuhkot pääsevät laajenemaan kunnolla. Hyvä ryhti siis edistää keuhkojen optimaalista toimintaa ja auttaa hengittämään syvemmin. Liikkumisen vaikutus vireyteen on myös suuri. Liikunta lisää vireyttä, nostaa energiatasoja ja parantaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa, mikä puolestaan helpottaa arkisista tehtävistä selviytymistä. Pienikin lisäys fyysistä aktiivisuutta arkeen on merkittävä. 

 

Keinoja vireystilan säätelemiseksi onkin lukuisia, rutiinien vaikutusta ei tule myöskään unohtaa – niillä voidaan tukea luonnollista vireystilan vaihtelua. Tekemisen lomassa tulisi muistaa myös taukojen tärkeys. Tauko tekemisissä puolentoista tunnin välein auttaa hyvän vireystilan ylläpidossa (Suomen Unettomat ry, 2024). Kiinnitä huomiota myös tauon vaikutukseen – oliko se palauttava? Palauttavat tauot virkistävät mieltä ja kehoa, jolloin jaksaminen, läsnäolo ja voima tehdä asioita paranevat!

Vireää viikkoa!

 

Lähteet: 

Suomen Unettomat ry. (9.4.2024). Jaksaminen eri tilanteissa ja uni, 2024 kevät vireysviikko. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=L-NdmIXNOVc

Terveyskylä.fi. (12.3.2021). Vireystilan vaikutus toimintakykyyn. Haettu 28.3.2025. https://www.terveyskyla.fi/aivotalo/aivot-ja-toimintakyky/aivot-ja-vasymys/vireystilan-vaikutus-toimintakykyyn