Hyppää sisältöön

Viisi faktaa yhteisöllisestä asumisesta – Kenelle se sopii ja miten sinne pääsee?

12.12.2024
Yhteisöllinen asuminen on hyvä vaihtoehto melko itsenäiselle ikäihmiselle. Tässä artikkelissa käsittelemme viittä keskeistä kysymystä, jotka auttavat sinua ymmärtämään, kenelle yhteisöllinen asuminen sopii, miten asukkaaksi pääsee ja miten se eroaa perinteisestä hoivakotiarjesta.

Jaa

Mitä yhteisöllinen asuminen tarkoittaa? 

Yhteisöllinen asuminen on ihmislähtöistä ikäihmisten asumista, jossa korostuu sosiaalisen kanssakäymisen edistäminen asukkaan toiveita ja tarpeita kuunnellen. Tavoitteena on ylläpitää ja edistää ikäihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja henkistä toimintakykyä.   

Tämä asumismuoto sopii erityisesti niille ikäihmisille, jotka pystyvät vielä huolehtimaan suurimmasta osasta päivittäisiä toimiaan, mutta kaipaavat jonkin verran tukea ja turvaa arjessa. 

Miten yhteisöllinen asuminen eroaa perinteisestä hoivakodista?

Toisin kuin hoivakoti, yhteisöllinen asuminen ei tarjoa ympärivuorokautista hoivaa. Asukkaat asuvat omissa kodeissaan, mutta yhteiset ruokailu- ja harrastustilat mahdollistavat sosiaalisen kanssakäymisen muiden asukkaiden kanssa. Hoitaja on paikalla päivittäin aamusta iltaan ja tarjoaa tukea yksilöllisen tarpeen mukaan.

Miten asukkaaksi pääsee?

Asukkaaksi voi hakeutua kahdella tavalla: hyvinvointialueen myöntämällä palvelusetelillä tai maksamalla itse asumisesta. Ensimmäisessä tapauksessa tulee olla yhteydessä oman hyvinvointialueen ikääntyneiden asiakasohjaukseen, joka järjestää kotikäynnin palvelutarpeen arvioimiseksi.

Jos palveluseteli myönnetään, asiakas voi valita itselleen sopivan yhteisöllisen asumisen kodin. Palvelukäytännöt vaihtelevat hyvinvointialueittain.

Mitä yhteisöllinen asuminen maksaa?

Kustannukset vaihtelevat asunnon vuokran, käytettyjen palvelujen ja asiakkaan bruttotulojen mukaan. Asukkaana maksat asunnon vuokran ja muista käyttämistäsi palveluista asiakasmaksun tai palvelusetelin omavastuuosuuden. Asukas voi saada eläkkeensaajan asumistukea ja hoitotukea, jota haetaan Kelasta. 

Millaisia aktiviteetteja Attendo-kodeissa järjestetään?

Attendo-kodeissa arki on täynnä lämpöä, yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemisen iloa. Yhteiset tilat ja monipuoliset yhteisölliset aktiviteetit, kuten retket ja harrastuskerhot, tarjoavat asukkaille mahdollisuuksia kohdata toisiaan ja nauttia yhdessäolosta. Päiviin voi kuulua esimerkiksi liikuntahetkiä, kulttuuria, leipomista tai käsitöitä – jokaiselle jotakin. Toimintaa suunnittelee ja koordinoi yhteisökoordinaattori yhdessä asukkaiden kanssa.

Jos yhteisöllinen asuminen herätti kiinnostuksesi, ota rohkeasti yhteyttä oman hyvinvointialueesi asiakasohjaukseen. Lue lisää yhteisöllisestä asumisesta.

Yhteisöllisen asumisen Attendo-koteja löytyy ympäri Suomen. Tutustu jatkuvasti päivittyvään listaukseemme yhteisöllisen asumisen Attendo-kodeista.