Attendon muutosneuvottelut päätökseen – “Yhteistyöllä saavutimme paremman tuloksen”
Jaa
Attendo on ollut tilanteessa, jossa hoivakodeissa on sekä vapaita paikkoja että henkilöstöä vastaamaan ikäihmisten palvelutarpeeseen. Osa hyvinvointialueista ei kuitenkaan ole sijoittanut ikäihmisiä hoivaan samalla tavalla kuin aiemmin. Joissakin Attendo-kodeissa tämä on merkinnyt huomattavaa asukasmäärän vähentymistä. Lopulta Attendo oli pakotettu aloittamaan muutosneuvottelut tuotannollistaloudellisista syistä.
“Haluan kiittää attendolaisia siitä sitoutumisesta ja ammattimaisuudesta, jota he ovat osoittaneet syksyn aikana. Kodeissamme on tarjottu asukkaillemme parasta mahdollista hoivaa ja huolenpitoa, vaikka taustalla on ollut epävarmuutta. Muutosneuvottelut ovat aina koko työyhteisöä koskettava asia ja nyt osan henkilöstömme työtehtävistä päättyy. Tästä olen hyvin pahoillani”, sanoo Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.
Attendolla on pyritty muutosneuvotteluiden aikana yhdessä työyhteisön kanssa löytämään ratkaisuja tilanteen lievittämiseksi. Kaikki muutosneuvotteluiden mahdollisuudet on otettu käyttöön, jotta on vältytty irtisanomisilta. Tässä on osin onnistuttu ottamalla käyttöön osa-aikaistamiset ja lomautukset. Lisäksi osalle henkilöstöä on tarjoutunut mahdollisuus jatkaa työskentelyä uusissa tehtävissä Attendon muissa hoivakodeissa mahdollisuuksien mukaan.
”Yhteistyöllä saavutimme pelättyä paremman tuloksen”, toteaa Holmqvist.
Ikäihmisten palvelutarve jatkaa kasvamistaan – hoivaa tarvitaan
“Meillä Suomessa ikäihmisten hoivapalveluiden tarve on suuri ja kasvaa jatkuvasti. On selvää, että jokainen tekijä ja hoivapaikka olisi tarpeen. Samalla kuitenkin hyvinvointialueiden säästötoimet johtavat usein siihen, että palvelutarvetta joudutaan täyttämään vähemmän tarkoituksenmukaisilla ratkaisuilla, kuten päivystyksessä tai vuodeosastoilla. Tämä ei palvele kenenkään etua – ei ikäihmisten eikä yhteiskunnan”, toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo.
”Jos Attendon tarjoamat hoivapaikat otettaisiin käyttöön, jopa kolmannes jonossa olevista ikäihmisistä saataisiin hoivaan, vaikka heti huomenna. Yksityisen palvelutuotannon ollessa kustannustehokasta säästettäisiin ihmisten toimintakyvyn lisäksi myös arvokkaita yhteiskunnan varoja”, jatkaa Holmqvist.