- Uutiset
- Uutisarkisto
- Videovierailulla läheisen luona
Videovierailulla läheisen luona
Jaa
Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Suomen hallitus on ottanut käyttöön vierailukiellon riskiryhmien hoiva- ja palvelukodeissa. Moni läheinen on joutunut vierailukiellon takia lopettamaan piristävät vierailunsa ikäihmisen luona. Attendo-kotien neuvokkaat työntekijät ovat tarjonneet jo mahdollisuuksia tapaamiselle esimerkiksi suurten ikkunoiden takaa, mutta halusimme helpottaa läheisten tapaamista myös laajemmalti.
Päätimme investoida videopuheluominaisuudella varustettuihin tabletteihin. Attendon toimistolla on ollut viime päivien aikana käynnissä asennustalkoot. Toimistolle turvallisen välimatkan päähän toisistaan on levittäytynyt asentajia yli 200 tabletin kanssa. Tabletit on tarkoitettu ainoastaan videopuheluiden soittamiseen ja ne lähetetään tällä viikolla osaan Attendo-kodeista. Lisää tabletteja on jo tilattu, tarkoitus on saada jokaiseen Attendo-kotiin oma laite mahdollisimman pian.
Teknologian hyödyntämistä on mietitty Attendolla jo aiemmin, mutta vierailukiellon uhka oli nopealle käyttöönotolle hyvä sysäys:
"Koronaviruksen aiheuttama vierailukielto vaati nopeita toimenpiteitä. Mietimme millaisia vaihtoehtoisia välineitä ja kanavia voimme tuoda tarjolle, kun fyysistä tapaamista ei kyetä järjestämään. Videoyhteys tuntui järkevältä ja helposti käyttöönotettavalta ratkaisulta. Tabletti taas tuntui käyttäjäystävälliseltä laitteelta. Olemme edenneet idean kanssa äärettömän nopeasti. Idean keksimisestä ensimmäisten tablettien postitukseen kului kolme viikkoa ja suoritamme viimeiset laiteasennukset kahden viikon sisällä", kertoo Attendon tietohallintojohtaja Satu Palviainen.
Tänään tabletti, huomenna tekoäly?
Usean sadan tabletin asentaminen vaatii apuvoimia. Apuun tarjoutuivat Espoon Omnian datanomiopiskelijat. Omnian koulutuspäällikkö Tomi Vähätiitto ja opettaja Jussi Alhanen reagoivat Attendon avunpyyntöviestiin välittömästi ja keräsivät nopeasti kasaan ryhmän innokkaita datanomiopiskelijoita. Auttamaan tulleet opiskelijat saavat asennustyöstä näyttöjä koulusuorituksiinsa sekä pienen korvauksen.
Asennustöissä olleet opiskelijat Mustafa Aal-Sahek sekä Aatu Leppänen kertoivat tulleensa epäröimättä töihin. Tulevat teknologia-alan ammattilaiset pohtivat mielellään teknologian hyödyntämistä hoiva-alan apuvälineenä myös tulevaisuudessa.
"On mielenkiintoista ajatella teknologian mahdollisuuksia esimerkiksi hoiva-alalla. Tabletit yhteydenpitovälineenä läheisten kanssa on jo normaalia, mutta voisin kuvitella tekoälyä hyödynnettävän laajemminkin. Uskon, että tulevaisuudessa ihmiset voivat saada lääketieteellistä apua myös tekoälyltä, kunhan tekoäly vain todetaan luotettavaksi", pohtii Mustafa Aal-Sahek.
Kuvassa Mustafa Al-Saheek asentamassa videoyhteyksiä tabletteihin.
Aatu Leppänen taas leikittelee älykotien mahdollisuuksilla:
"Älykoti voisi esimerkiksi auttaa muistisairasta tai ikäihmistä muistuttamalla arjen askareista tai jopa huolehtimalla niiden hoidosta. Älykäs jääkaappi voisi tilata automaattisesti ruokaa kotitoimituksella ja älytalo voisi muistuttaa lampun vaihdosta."
Kaukana, mutta silti lähellä
Tablettien toivotaan pysyvän osana Attendo-kotien ja läheisten arkea myös poikkeustilanteen laantuessa. Tabletit mahdollistavat matalan kynnyksen etävierailut, eri maassa asuvien sukulaisten yhteydenpidon, sekä ympäriinsä levittäytyneen perheen kokoamisen samaan videopuheluun.
Miltä kuulostaisi esimerkiksi iltateehetki eri opiskelupaikkakunnilla olevien lastenlasten ja isovanhemman kesken, tai koko suvun voimin laulettu onnittelulaulu videopuhelun välityksellä?
Tabletit tulevat viimeistään huhtikuun puolessa välissä kaikkiin hoiva- ja palvelukoteihin. Kysy lisää videopuhelumahdollisuudesta oman läheisesi Attendo-kodista.