Hyppää sisältöön

Hoivapalveluiden valvonta on kolmiportaista. Ensimmäisenä ja tärkeimpänä portaana on jokaisen palveluntuottajan omavalvonta. Jos huomaat toiminnassa epäkohtia, ole aina yhteydessä hoiva- tai palvelukotiin tai muuhun toimintayksikköön, että epäkohtiin voidaan puuttua saman tien. Omavalvonnan ohella palveluiden järjestämisvastuussa olevat hyvinvointialueet valvovat yksityisiä palveluntuottajia. Jos palveluntuottajan omavalvonta ja hyvinvointialueiden suorittama valvonta ei ole riittävää, voivat myös aluehallintovirastot tai Valvira tehdä hoiva- tai palvelukoteihin valvontatoimenpiteitä. 

Valvontaviranomaiset tekevät ennakoivaa ja etukäteen suunniteltua valvontaa ja jälkikäteistä valvontaa. Valvira ja aluehallintovirastot ovat yhdessä laatineet sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelman ja toimeenpanosuunnitelman ja sopineet valvonnan työnjaosta. 

Ennakollista valvontaa tarvitaan varsinkin siksi, että yksityisen palveluntuottajan tulee saada toiminnan käynnistämiseen toimilupa viranomaiselta. Toistaiseksi vastaavaa ennakollista valvontaa ei tehdä hyvinvointialueiden ylläpitämiin hoiva- ja palvelukoteihin. 

Jälkikäteinen valvonta käynnistyy tavallisesti kantelujen tai ilmoitusten perusteella. Valvontaviranomaiset voivat käynnistää valvontatoimenpiteet myös oma-aloitteisesti, esimerkiksi julkisuudessa esiintyneiden tietojen perusteella. 

Yleisimmät valvonta-asian avaamisen syyt ovat henkilöstön mitoitus ja rakenne sekä palvelun sisältö ja laatu.

 

Suurin osa valvonnoista päättyy ilman seuraamuksia 

Valvonnan avaamisen kynnys on, ja sen tulee olla matala, ja esimerkiksi läheisen tai työntekijän tekemä ilmoitus voi johtaa valvonnan avaamiseen. Valvonta ei vielä itsessään tarkoita, että toiminnassa olisi epäkohtia tai puutteita. Attendolla ja myös muilla palveluntuottajilla valtaosa avatuista valvonta-asioista päättyy ilman seuraamuksia. Valvontaseuraamus tarkoittaa useimmiten sitä, että viranomainen suosittelee tiettyä toimintamallia tai antaa huomautuksen epätoivotusta toimintamallista. Toiminnan keskeyttäminen tai muu vakava seuraamus on hyvin harvinainen. 

Valvira ja aluehallintovirastot valmistelevat parhaillaan yhteistä Soteri-rekisteriä, jonne valvontatiedot jatkossa kootaan. Rekisteriin kootaan myös muuta tietoa, kuten perustiedot yksityisistä ja julkisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajista, palveluista ja henkilöstöstä. Hanke on erittäin tervetullut. Kun ajantasainen tieto on jatkossa saatavilla julkisessa tietokannassa, tietopyynnöt suoraan valvontaviranomaisille vähenevät. Samalla vähenevät myös mahdolliset epätarkkuudet, joita pyydetyissä tiedoissa tällä hetkellä on.