Hyppää sisältöön

Turvallista ja sujuvaa arkea

Yhteisöllinen asuminen, entiseltä termiltään tavallinen palveluasuminen tai kevyempi palveluasuminen, sopii ikäihmisille, jotka kaipaavat tukea ja turvaa arkeensa, mutta eivät tarvitse jatkuvaa hoivaa. Attendo-kodissa asut omassa asunnossasi, yksiössä tai kaksiossa, mutta sinun ei tarvitse olla yksin. Ryhmämuotoisessa asumisessa asukkaiden yhteisö on tiivis ja käytössäsi on yhteiset tilat sekä asumisen palvelut tarpeesi mukaan.

Yhteisöllisessä asumisessa hoitaja on paikalla klo 7-21.

Attendo-kodeissa järjestetään monenlaista ohjelmaa. Jo pelkästään mukavat keskustelukumppanit riittää monelle, mutta kotimme tarjoavat myös paljon mielekästä ohjelmaa, josta jokainen voi valita itselleen sopivimmat aktiviteetit. Henkilökuntamme järjestää asukkaille muun muassa tanssi-iltoja, tietovisailuja, lauluhetkiä ja juhlia.

Mitä yhteisöllinen asuminen tarkoittaa?

Yhteisöllinen asuminen on ihmislähtöistä ikäihmisten asumista, jossa korostuu sosiaalisen kanssakäymisen edistäminen asukkaan tarpeista ja toiveista lähtöisin. Tavoitteena on ylläpitää ja edistää ikäihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja henkistä toimintakykyä.   

Tämä asumismuoto sopii erityisesti niille ikäihmisille, jotka pystyvät vielä huolehtimaan suurimmasta osasta päivittäisiä toimiaan, mutta kaipaavat jonkin verran tukea ja turvaa arjessa. 

Miten se eroaa "laitoshoidosta" tai hoivakotiarjesta? 

Yhteisöllinen asuminen on itsenäisempää kuin ympärivuorokautinen hoiva eikä sisällä hoivaa yöaikaan. Yhteisöllisessä asumisessa ikäihmiset asuvat omissa asunnoissaan, mutta yhteisten tilojen, kuten ruokailu- ja harrastustilojen, käyttö mahdollistaa sosiaalisen vuorovaikutuksen muiden asukkaiden kanssa. Hoitaja on paikalla klo 7–21, tarjoten asukkaille yksilöllisesti tarpeen mukaan tukea ja apua päivittäisissä toimissa. 

Miten yhteisöllisen asumisen kotiin pääsee asukkaaksi? 

Yhteisölliseen asumiseen pääsee joko hyvinvointialueen myöntämällä palvelusetelillä tai itse maksavana asiakkaana. Asiakkaan tai hänen läheisensä tulee ottaa yhteyttä hyvinvointialueen ikääntyneiden asiakasohjaukseen, jossa varataan kotikäynti palvelutarpeen arvioimiseksi. Jos asiakkaalle myönnetään palveluseteli, hän saa mahdollisuuden valita itselleen sopivan yhteisöllisen asumisen kodin.  

Mitä yhteisöllinen asuminen maksaa? 

Yhteisöllisen asumisen maksut määräytyvät palveluiden laadun, määrän ja asiakkaan bruttotulojen mukaan. Maksat asunnon vuokran ja muista käyttämistäsi palveluista asiakasmaksun tai palvelusetelin omavastuuosuuden. Asiakas voi myös saada eläkkeensaajan asumistukea ja hoitotukea, jota haetaan Kelasta. 

Mitä sosiaalisen kanssakäymisen edistävää toimintaa yhteisöllisen asumisen kodeissa järjestetään?

Yhteiset tilat ja yhteisölliset aktiviteetit, kuten retket tai harrastuskerhot, tarjoavat mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen, mikä parantaa elämänlaatua ja tukee henkistä hyvinvointia. Päiviin voi kuulua esimerkiksi liikuntahetkiä, kulttuuria, leipomista tai käsitöitä. 

Kaikkea toimintaa ei tarvitse asukkaiden keksiä yhdessä vaan yhteisöllisessä asumisyhteisössä yhteisökoordinaattorilla on keskeinen rooli yhteisöllisen toiminnan mahdollistajana ja tukijana. Yhteisökoordinaattiorin kanssa muu henkilöstö tekee tiivistä yhteistyötä tukeakseen asukkaiden toimijuutta ja yhteisöllisyyttä.   

Huolella suunnitellut kodit

Attendon yhteisöllisen palveluasumisen kodit ovat joko uusia tai hiljattain remontoituja, ja ne on suunniteltu varta vasten ikäihmisiä varten. Liikkuminen kodissa on esteetöntä ja vaivatonta. Omat kodit, yksiöt ja kaksiot, ovat tilavia ja niissä on oma esteetön wc ja kylpyhuone. Yleisten tilojen sisustus ja kalustus on laadukasta ja viimeisteltyä. Olemme panostaneet myös kotiemme viheralueisiin ja pihasuunnittelijamme suunnittelemissa puutarhoissa on mukava ulkoilla ja viettää aikaa.

Katso yhteisöllistä asumista tarjoavat Attendo-kotimme täältä:

Attendo-kodit

Miten Attendon yhteisölliseen palveluasumiseen pääsee asumaan?

Yleensä asukkaaksi tullaan hyvinvointialueen kautta, joka antaa asiakkaalle joko maksusitoumuksen tai palvelusetelin. Suosittelemme ottamaan yhteyttä oman hyvinvointialueesi sosiaalitoimeen. Voit myös kysyä lisätietoja aluepäälliköiltämme, yhteystiedot löytä tästä:

Kysy meiltä lisää